Mitä d-vitamiinista on hyvä tietää?
Mitä D-vitamiinista ja sen käytöstä tulisi tietää?
Syksyn ja talven myötä ihollamme muodostuu entistä vähemmän kolekalsiferolia eli D3-vitamiinia. Kesällä tätä vitamiinia syntyy luonnollisesti auringosta tulevan ultraviolettisäteilyn (UVB) vaikutuksesta iholla.
D-vitamiinin käyttö mietityttää monia ja keräsimmekin alle arkea helpottavia vinkkejä useinkysyttyjen kysymysten ja vastausten muodossa.
Mistä saan D-vitamiinia ja tarvitsenko sitä lisäksi purkista?
D2-vitamiinia kutsutaan ergokalsiferoliksi ja sitä esiintyy kasvikunnasta saatavissa ravintoaineissa. D2- vitamiinia on valitettavasti niin vähän, että jopa täysin kasvisruokavaliota noudattavien tulisi kansallisten ohjeiden mukaan käyttää D-vitamiinivalmisteita talvisin. Yleisesti D2-vitamiinia löytyy pieniä määriä vain joistain sienistä kuten metsien kullasta eli kantarelleista.
D3-vitamiinia puolestaan on merkittäviä määriä vain kalassa. Suomessa on tapana lisätä D3-vitamiinia nestemäisiin maitovalmisteisiin 1–2 mikrogrammaa 100 millilitraa kohden ja levitteisii 20 mikrogrammaa 100 grammaa kohden.
Luonnosta löytyvistä vitamiineistä huolimatta suositellaan D-vitamiinilisien käyttöä, jos ruokavalio ei koostu vähintään puolesta litrasta vitaminoitua maitoa ja levitettä sekä kalan syömisestä vähintään kahdesti viikossa.
D-vitamiinin puutokselle altistaa lisäksi vanhuus (etenkin hoivakodeissa asuville), sillä yleisesti auringossa oleillaan vähän ja ihon kyky tuottaa D-vitamiinia on heikentynyt. Lisäksi tumma iho tuottaa huomattavasti vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho.
Muistathan huomioida myös imetyksen aikana tarpeellisen D-vitamiinilisän.
Mikä valmiste olisi minulle oikea?
D-vitamiinivalmiste tulisi ensisijaistesti valita D-vitamiinimäärän mukaan. Terveen aikuisen suositusannos on pitkäaikaisessa käytössä 10mikrogrammaa vuorokaudessa. Tämä vastaa 400 kansainvälistä yksikköä (engl. IU). Annos ei terveyskirjaston D-vitamiini artikkelin mukaan ole kuitenkaan välttämättä riittävä.
Ruokaviraston suositus (2021) on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa yli 75-vuotiaille, vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville sekä tummaihoisille.
-
Euroopan elintarvikeviraston mukaan 100mikrogrammaa vuorokaudessa on puolestaan turvallisen käytön yläraja aikuisilla, mutta se ei kuitenkaan ole suositus päiväsaanniksi.
Tarkempia vahvuuteen liittyviä suosituksia kannattaakin kysyä suoraan apteekista tai omalta lääkäriltä, sillä siihen vaikuttaa edellä mainittujen asioiden lisäksi muutkin asiat
Vegaanista ruokavaliota noudattavien on hyvä huomata, että suurin osa D3-vitamiinia sisältävistä valmisteista on eristetty eläimestä. Onneksi nykyään markkinoilta löytyy myös 100 % vegaanisia D-vitamiinivalmisteita.
-
Lisäksi markkinoilta löytyy makeutusaineettomia D-vitamiinivalmisteita, joissa on käytetty vain tablettiin tarvittavia tarpeellisia ainesosia. Nämä soveltuvat hyvin esimerkiksi yliherkkyyksistä kärsiville henkilöille.
Kuinka paljon D-vitamiinia lapselle?
THL lastenneuvvokäsikirjan mukaan alle 1-vuotaille täysimetetyille ja alle 500 ml korviketta tai vieroitusvalmistetta saavalle lapselle sopiva vuorokausiannos on 10mikrogrammaa ympärivuotisesti. Tippavalmisteet ovat suositeltu annostelutapa alle 1-vuotiaille, sillä suihkeiden ja muiden valmisteiden annostelu on epävarmaa.
1-vuotiaille suositeltu annos on 10mikrogrammaa vuorokaudessa ympärivuotisesti.
2–17-vuotiaille suositeltu vuorokausiannos on 7,5mikrogrammaa ympärivuotisesti.
-
Tarvitsenko D-vitamiinia myös kesällä?
Suomessa asuvat saavat tarpeeksi D-vitamiinia vain aurinkoisina kesäkuukausina, edellyttäen tietenkin altistumista auringon UVB-säteilylle. Tämä on hyvin yksilöllistä ja apua kannattaakin kysyä omalta lääkäriltä tai apteekeista ympäri maan.
Lähteet ja lisäluettavaa
Avattu: 18.8.2021
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01044
Avattu: 18.8.2021
https://thl.fi/fi/web/lastenneuvolakasikirja/imetys/imetyssuositukset/d-vitamiinilisa