Eroon allergiaoireista – hoida ajoissa!

Allergia

Siitepölyallergia on yleinen vaiva keväisin. Nykyään siitepölyallergian ensisijaiseksi hoidoksi suositellaan paikallishoitoa. Nenäsumutteita ja silmätippoja saa apteekista ilman reseptistä.

Allergialääkkeiden käyttö kannattaa ajoissa hyvissä ajoin, jo muutamaa viikkoa ennen mahdollisia allergioireita. Näin voit välttyä pahimmilta oireilta, joita ovat usein aivastelu, nenän vuotaminen, silmien kirvely ja kutina. Ilman reseptiä on saatavilla myös suun kautta otettavia allergialääkkeitä, jotka sopivat hyvin paikallisvalmisteiden tukihoidoksi.

Allergisiin nuhaoireisiin voidaan käyttää kortisonipohjaisia nenäsuihkeita tai vaihtoehtoisesti antihistamiininenäsuihkeita. Kortisoninenäsumute vähentää limakalvojen paikallista tulehdusta, ja se onkin yleensä ensisijainen valinta allergianenäoireiden hoitoon.  Kortisoninenäsumutteita saa ilman reseptiä apteekista, mutta säännöllisiin ja pitkäkestoisiin allergiaoireisiin voi lääkäri kirjoittaa myös reseptin. Lääkärin määräämistä valmisteista saa usein myös kelakorvauksen, mutta tämä on valmistekohtaista.

Varmista aina lääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta, että valmiste sopii sinulle.

Kortisoninenäsuihkeissa tärkeää on oikea ohjeen mukainen annostelu sekä säännöllinen käyttö. Kortisoninenäsuihkeessa teho tulee vasta viiveellä, joten parhaan vaikutuksen saa, kun allergianenäsumutteen eli kortisoninenäsumutteen käyttö aloitetaan muutama vuorokausi ennen allergiaoireiden alkamista.

Kortisoninenäsuihkeen oikeaoppinen annostelu:

  • niistä nenä aina ennen nenäsuihkeen annostelua
  • ensimmäisellä kerralla suihkauta nenäsuihketta ilmaan muutamia kertoja, jotta ensimmäinen annos tulee tasaisesti ulos suihkepullosta (tarkista valmistekohtaiset ohjeet pakkaussetelistä)
  • ravista suihkepulloa huolellisesti
  • annostele suihketta vastakkaisella kädellä vastakkaiseen sieraimeen, jotta suihke suuntautuu hyvin poskiontelon suulle
  • paina toinen sierain kiinni ja annostele yksi sumute kerrallaan sieraimeen
  • toista toiselle puolelle

Antihistamiininenäsuihkeet auttavat tehokkaasti paikallisoireisiin ja niitä on saatavana myös apteekista ilman reseptiä. Antihistamiininenäsuihkeilla voidaan vähentää akuutteja allergisen nuhan oireita.

Siitepölyn aiheuttamat silmäoireet ilmenevät yleensä silmien kutinana, punoituksena ja vuotamisena. Paikallisilla allergiasilmätipoilla voidaan lievittää allergian aiheuttamia oireita.

Akuuttien allergisten silmäoireiden itsehoidoksi suositellaan antihistamiinisilmätippoja, joita saa apteekista ilman reseptiä. Natriumkromogliaattisilmätipat ovat lumetta tehokkaampi hoito allergisten silmäoireiden hoidossa, mutta sen teho on heikompi kuin antihistamiinisilmätipoilla.

Silmätippojen oikeaoppinen käyttö:

  • vie tippapullo riittävän lähelle silmää, mutta varo tippapullon osumista silmään
  • ravista silmätippapulloa ennen käyttöä
  • tiputa yksi tippa silmään
  • paina puhtailla käsillä silmäkulmasta sulkeaksi kyynelkanavan. Näin lääkeaine ei valu kyynelkanavaan ja pysyy paremmin silmässä.